Het Geloof (1650)

De halsgevel in de stijl van het Hollands classicisme, is "uitgevonden" door Philips Vingboons. Dit geveltype is veel nagevolgd, zowel op grote als kleine schaal. Brouwersgracht 218 is een voorbeeld van het kleine type Vingboons-halsgevel (miniatuur-Vingboons).

Oorspronkelijk vormde 218 met 220 en 222 de drieling Geloof, Hoop en Liefde. Alleen Het Geloof bestaat nog. (Brouwersgracht 220 kreeg in de 18de eeuw een klokgevel, Brouwersgracht 222 is geheel gesloopt.) We zien tot in de hals doorlopende dorische pilasters. Op de pilasters staat een driehoekig fronton. De gevel heeft drie "osse-ogen": gebeeldhouwde ronde zolderlichten.

De indeling van het huisje is bijzonder interessant. Het kleine maar hoge voorhuis is bereikbaar met een klein frontaal stoepje aan de voorgevel. Vanuit dit voorhuis is een verdiepte binnenhaard en een insteek bereikbaar. Aan de zijgevel bevindt zich een stoep gecombineerd met een pothuis naar de ingangsdeur van de tweede woning in dit hoekhuis: een bovenwoning op de verdieping.

Dit huisje is door Vereniging Hendrick de Keyser in 1946 aangekocht en in 1955/57 gerestaureerd.

Bron: bureau Monumenten & Archeologie, Amsterdam