Jordaan Papers, de krant voor wakker Amsterdam
Uitagenda -
Stedelijk Museum

Adri Hazevoet, Lichtshow in Paradiso, circa 1970.

Magisch Centrum Amsterdam

De verbeelding aan de macht en weg met de spruitjeslucht van de gevestigde orde! Provo's, hippies en Dolle Mina's beheersten 50 jaar geleden het straatbeeld van Amsterdam. Alles moest anders. Bezettingen van het Maagdenhuis, protestbewegingen, happenings op het Spui en een nieuwe kunst- en muziekcultuur bepaalden het culturele leven van de stad. De tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum in het Stedelijk toont tot 7 januari 2019 de maatschappelijke ontwikkelingen van de zestiger jaren en het internationale karakter van Amsterdam als laboratorium voor vernieuwingen.
Tot 14 oktober is ook de tentoonstelling A Fragile Beauty van de Duitse kunstenaar Günther Förg te zien. Hij combineert in zijn installaties verschillende disciplines als schilder- en beeldhouwkunst en fotografie, zonder ergens meesterlijk in te worden. Hij was vooral conceptualist en geobsedeerd in het 'uitlokken' van effect die verschillende kunstvormen en vooral kleur onderling teweeg brengen.
Tot 27 augustus is de tentoonstelling Coded Nature van Studio Drift nog te zien.

Alex van Warmerdam poseert in het EYE

EYE Filmmuseum

Tot 2 september is de tentoonstelling L’histoire kaputt van Alex van Warmerdam te zien in het EYE Filmmuseum. Het is een eigenzinnige solo waarin personages, objecten en situaties tot leven komen in een raadselachtige, strak geënsceneerde setting, omkleed met groot geprojecteerde scènes uit Van Warmerdams films.

Amsterdam richt haar ogen op de IJ-oevers

Samen met de Tolhuistuin, een dependance van het concertpodium Paradiso, het voormalige havengebied van NDSM en de Toren Overhoeks maakt het Filmmuseum een culturele toplocatie van Amsterdam Noord aan het IJ. De combinatie van het aanbod moet ervoor zorgen dat de Amsterdammers weer naar de noordelijke IJ-oever komen; een plek die jarenlang afgesloten was door de Shell-vestiging.

EYE Filminstituut

Filmmuseum EYE en toren Overhoeks

Europa moet zich opnieuw uitvinden

Mens in de Markt

De eurocrisis heeft ons de heersende waarden van de huidige Europese Unie getoond. 'Het draait om de financiële markten. Daarvoor is het vertrouwen van de Europese bevolking opgeofferd,' zegt Geert Mak. 'Eén van de grootste problemen is dat de mens steeds meer wordt weggegomd. Als een dikke laag teer kruipt een management­cultuur over ons continent die alleen nog rekening houdt met cijfers ...' Vluchtelingen worden in Fort Europa tot untermenschen gedegradeerd.


van gogh museum

Vincent van Gogh, Zelfportret met verbonden oor.

Van Gogh in de ban van Japanse kunst

Kleurrijke houtsnijwerken van 19e eeuwse Japanse kunstenaars als Katsushika Hakusai illustreren de tentoonstelling Van Gogh & Japan en laten zien hoe Van Gogh zich liet inspireren door deze verfijnde kunst. Voor deze tentoonstelling in het Van Gogh Museum zijn naast de Japanse kunstwerken wereldwijd schilderijen en tekeningen verzameld, waaronder het Zelfportret met verbonden oor (1889), een schilderij dat sinds 1930 niet meer in Nederland te zien was.

Scheepvaartmuseum toont Blaeu's wereldkaart

Een van de topstukken van het Scheepvaartmuseum is de wereldkaart van de cartograaf Joan Blaeu uit 1648. Na lange tijd is deze weer voor publiek te zien in de toonstelling Blaeu's wereld in kaart, meester-cartograaf in de Gouden Eeuw. De imposante kaart toonde destijds in de Gouden Eeuw de meest actuele kennis van de wereld. Van deze versie van de kaart, met tekst van Blaeu en een nieuwe plaat voor China, is er maar één ter wereld. De tentoonstelling belicht de meest verrassende details, de politieke context en vertelt meer over de Amsterdamse firma Blaeu.

Scheepvaartmuseum

kaart in de Gouden Eeuw van cartograaf Blaeu

De Jordaan van de toekomst

De Jordaan is de laatste jaren in toenemende mate een toeristische trekpleister en uitgaanscentrum geworden. Dat brengt een hoop gezelligheid, maar ook overlast met zich mee. De horeca eist ruimere mogelijkheden voor terrassen. Bewoners vinden dat de openbare ruimte in toenemende mate wordt geschoffeerd door uitdijende terrassen, afval en bergen fietsen van horecabezoek en klagen over geluidsoverlast in de nacht. Het probleem is dat bewoners en horeca steeds meer schurend langs elkaar leven: terwijl ze juist samen met architecten, stedelijke ontwikkelaars, kunstenaars en middenstanders in gesprek moeten geraken over de rol die de Jordaan kan spelen in Amsterdam: hoe de Jordaan van de toekomst er uit moet zien!

lucht foto van de Jordaan vanaf de Westertoren

luchtfoto's van de Jordaan vanaf de Westertoren


Vakmanschap in de Jordaan overlast vliegtuigen Schiphol De metro NZ-lijn in Amsterdam