Jordaan Papers, de krant voor wakker Amsterdam
Uitagenda -
Stedelijk Museum

Adri Hazevoet, Lichtshow in Paradiso, circa 1970.

Magisch Centrum Amsterdam

De verbeelding aan de macht en weg met de spruitjeslucht van de gevestigde orde! Provo's, hippies en Dolle Mina's beheersten 50 jaar geleden het straatbeeld van Amsterdam. Alles moest anders. Bezettingen van het Maagdenhuis, protestbewegingen, happenings op het Spui en een nieuwe kunst- en muziekcultuur bepaalden het culturele leven van de stad. De tentoonstelling Amsterdam Magisch Centrum in het Stedelijk toont tot 7 januari 2019 de maatschappelijke ontwikkelingen van de zestiger jaren en het internationale karakter van Amsterdam als laboratorium voor vernieuwingen.

NSJO swingt in Sugar Factory

NSJO

Het Nederlands Studenten Jazz Orkest NSJO speelt op zondag 16 december Jazz met Rock-‘n-Roll: scheurende gitaren en authentieke jazz in de Sugar Factory in Amsterdam. Het NSJO is een projectorkest bestaande uit studenten uit heel Nederland. Ieder jaar combineert het orkest jazz met een andere muziekstijl en gaat daarmee de samenwerking aan met nieuwe artiesten en dirigenten wat elk jaar opnieuw zorgt voor een geheel nieuwe show. Afgelopen zomer was het orkest de openingsact van het North Sea Jazz Festival. Dit jaar gaat het NSJO op pad met de Amsterdamse Soulzanger Steffen Morrison, versterkt met de jazzgitarist Jerôme Hol, onder leiding van de trompettist Bert Fransen.

Jan Švankmajer in het EYE

EYE Filmmuseum

Vanaf 15 december is in het Eye Filmmuseum de tentoonstelling The Alchemical Wedding rond de Tsjechische surrealist en animator Jan Švankmajer te zien. Het is de eerste overzichtstentoonstelling van zijn bizarre en duistere films en sculpturen in Nederland. Zijn absurdistische werk schoot het communistische Tsjechische regime van de vorige eeuw in het verkeerde keelgat en werd in de ban gedaan. Švankmajer is desondanks doorgegaan. “Het enige passende antwoord op de wreedheden in het leven, is ermee spotten door je verbeelding te gebruiken.” Zijn sculpturen en tekeningen zijn minder bekend dan zijn films die veelvuldig bekroond zijn in Cannes en Berlijn.

Amsterdam richt haar ogen op de IJ-oevers

Samen met de Tolhuistuin, een dependance van het concertpodium Paradiso, het voormalige havengebied van NDSM en de Toren Overhoeks maakt het Filmmuseum een culturele toplocatie van Amsterdam Noord aan het IJ. De combinatie van het aanbod moet ervoor zorgen dat de Amsterdammers weer naar de noordelijke IJ-oever komen; een plek die jarenlang afgesloten was door de Shell-vestiging.

EYE Filminstituut

Filmmuseum EYE en toren Overhoeks

 


van gogh museum

De prachtige schets 'Martinikaanse vrouwen' van Paul Gauguin die tijdens de expositie te zien is met het daarop gebaseerde schilderij De mangobomen, Martinique gemaakt in 1887.

Gauguin en Laval in het Van Gogh

Niemand kan zo mooi vertellen over het werk en leven van kunstenaars als Jeroen Krabbé. In zijn zoektocht naar het verleden van Gauguin en Laval, die eind 19e eeuw ziek en berooid op Martinique belandden, komen de artiesten en hun sfeervolle schilderijen door de commentaren van Jeroen als het ware tot leven. De TV-serie was mooi maar smaakte naar meer. Dat heeft het Van Goghmuseum begrepen. Dit najaar is er de tentoonstelling Gauguin & Laval op Martinique.

Europa moet zich opnieuw uitvinden

Mens in de Markt

De eurocrisis en de klimaatcrisis hebben de heersende waarden van de Europese Unie getoond. Het draait om de grote ondernemingen en de financiële markten. De kosten van de neo-liberale markt worden afgewenteld op de bevolking. Het vertrouwen van de Europese burgers is opgeofferd, zegt Geert Mak. 'Eén van de grootste problemen is dat de mens steeds meer wordt weggegomd. Als een dikke laag teer kruipt een management­cultuur over ons continent die alleen nog rekening houdt met cijfers ...'.

De Jordaan huilt ...

De sfeer in de Jordaan (en de rest van de stad) wordt de laatste jaren danig verpest door een overkill aan toeristen, aangetrokken door de goedkope belastingvrije vliegtickets. Ze blokkeren de wegen en ademen een verstikkende vliegtuig- en wietwalm over de stad. De nachtrust van de bewoners wordt tot in de late uurtjes verstoord. Dankzij het beleid van D66 en het huidige groene college is de omgeving van de Jordaan een toeristische trekpleister en uitgaanscentrum geworden. De Prinsengracht ter hoogte van het Anne Frankhuis is inmiddels verloren gebied. De nabijgelegen Jordaan zal er echter ook aan moeten geloven. Amsterdammers die vinden dat de openbare ruimte in toenemende mate wordt geschoffeerd, krijgen geen gehoor. Bewoners en horeca leven steeds meer schurend langs elkaar: terwijl ze juist samen met architecten, stedelijke ontwikkelaars, kunstenaars en middenstanders in gesprek moeten geraken over hoe de Jordaan van de toekomst er uit moet zien! Dat vergt wel moedig politiek beleid in plaats van louter keuvelen met commerciële partijen.

lucht foto van de Jordaan vanaf de Westertoren

luchtfoto's van de Jordaan vanaf de Westertoren

Scheepvaartmuseum toont Blaeu's wereldkaart

Een van de topstukken van het Scheepvaartmuseum is de wereldkaart van de cartograaf Joan Blaeu uit 1648. Na lange tijd is deze weer voor publiek te zien in de toonstelling Blaeu's wereld in kaart, meester-cartograaf in de Gouden Eeuw. De imposante kaart toonde destijds in de Gouden Eeuw de meest actuele kennis van de wereld. Van deze versie van de kaart, met tekst van Blaeu en een nieuwe plaat voor China, is er maar één ter wereld. De tentoonstelling belicht de meest verrassende details, de politieke context en vertelt meer over de Amsterdamse firma Blaeu.

Scheepvaartmuseum

kaart in de Gouden Eeuw van cartograaf Blaeu


Vakmanschap in de Jordaan overlast vliegtuigen Schiphol De metro NZ-lijn in Amsterdam