Jordaan Papers, de krant voor wakker Amsterdam
Uitagenda -
Van Gogh Meuseum

Gustav Klimt, Waterslangen II, 1904/1906. Golvende lijnen van rondzwevende waterwezens.

Golden Boy Gustav Klimt in Van Gogh Museum

Gustav Klimt schilderde in het begin vooral vrouwelijke naakten volgens de classicistische school van Dionysus. Zijn liefde voor de vrouwelijke vormen ontwikkelde zich tijdens zijn reis naar Parijs begin vorige eeuw. Daar zag hij de verbeelding van elegant geklede vrouwen bij Toulouse-Lautrec. Samen met de liefde voor het goud, dat hij van zijn vader 'erfde' die goudsmit was, inspireerde dit hem tot het maken van de zo kenmerkende schilderijen waarop de met goud en ornamenten geklede elite van Wenen figureerde. De prachtige tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt en zijn inspiratiebronnen Van Gogh, Rodin, Toulouse-Lautrec, Monet, Matisse en o.a. Jan Toorop is te zien tot 8 januari 2023.

Anne Imhof in het Stedelijk Museum

Na een stevige wandeling door de vele zalen met de mooie vaste collectie van het Stedelijk raak ik verdwaald in een sneeuwstorm. Op een industrieterrein wordt ik aangetrokken door rockmuziek die uit een magazijn galmt. Een halfontblote amazone te paard scheert langs me heen de vrijheid in. Binnen zwerf ik rond tussen hoogopgestapelde lichtfluoriserende kisten en autobanden. De penetrante geur van motorolie doet vermoeden dat de jeugd nog niet zo lang geleden met de her en der geparkeerde motors rond heeft gescheurd op de cadans van de opzwepende muziek. Weer buiten ben ik een ervaring rijker geworden, aangeboden door Anne Imhof die dit najaar de volledige vrijheid heeft om de 1100 vierkante meter grote kelderzaal van het Stedelijk met haar labyrintische totaalinstallatie Youth naar haar hand te zetten. Ze wordt gezien als de artistieke stem van een nieuwe generatie.

stedelijk

Karel Appel, Zittend meisje, 1946

Johannes Vermeer in Rijksmuseum

Vanaf 10 februari tot 4 juni 2023 is er een grote tentoonstelling van Johannes Vermeer (1632-1675) te zien in het Rijksmuseum. In tegenstelling tot Rembrandt, heeft Vermeer met ongeveer 35 schilderijen een opvallend klein oeuvre nagelaten. Omdat schilderijen als het Meisje met de parel, De geograaf, Schrijvende vrouw met dienstbode en Vrouw met de weegschaal in collecties en musea tot de topstukken behoren, worden deze slechts bij uitzondering uitgeleend. Ook worden schilderijen die nooit eerder in Nederland te zien waren getoond, waaronder de Brieflezende vrouw aan het open raam.

rijksmuseum

Vermeer, Brieflezende vrouw aan het open raam.

PAN: kunst-, antiek- en designbeurs in RAI

Op de 35e PAN Amsterdam, een jubileumeditie van de kunst-, antiek- en designbeurs in de RAI, exposeren 125 kunsthandelaren, antiquairs en galeriehouders 20 tot en met 27 november een brede selectie van moderne en hedendaagse kunst, antiek en oude meesters. Of uw interesse nu ligt in de klassieke oudheid, oude meesters, fotografie, hedendaagse kunst, antiek, design-meubels of sieraden, PAN is de plek om kunst te vergelijken en informatie te verzamelen.

lucht foto van de Jordaan vanaf de Westertoren

luchtfoto's van de Jordaan vanaf de Westertoren

Amsterdam richt haar ogen op de IJ-oevers

Samen met de Tolhuistuin, een dependance van het concertpodium Paradiso, het voormalige havengebied van NDSM, de broedplaats voor vernieuwers A-Lab, de Breitner Academie van de Hogeschool voor de kunsten en Museum NXT maakt het Filmmuseum een culturele toplocatie van Amsterdam Noord aan het IJ. De combinatie van het aanbod moet ervoor zorgen dat de Amsterdammers weer naar de noordelijke IJ-oever komen; een plek die jarenlang afgesloten was door de Shell-vestiging.

EYE Filminstituut

Filmmuseum aan het IJ

Fiona Tan in Eye Filmmuseum

Vanaf 2 oktober is de solotentoonstelling Mountains and Molehills van Fiona Tan te zien in het Eye Filmmuseum. Met video en filminstallaties onderzoekt ze herinneringen, geschiedenis, globalisatie en de rol van afbeeldingen. Deze tentoonstelling is een reis door uiteenlopende werken uit haar oeuvre, waarin het verstrijken van de tijd en de rol van het landschap als mentale ruimte terugkerende uitgangspunten zijn.

Europa is ziek en moet zich opnieuw uitvinden

Niet alleen Corona maar ook de uit Amerika overgewaaide neoliberale wind heeft Europa in haar klauwen en maakt haar inwoners ziek. De huizenmarkt wordt beheerst door internationale investeerders die in samenwerking met Airbnb de huizenprijzen en huren ongekend opdrijven en slechts betaalbaar maken voor witwassers die winkelruimtes degraderen tot toeristenwinkels waar niemand op zit te wachten. De bankwereld en haar financiële markten verwoesten economieën. De toeristenindustrie verwoest natuurgebieden en steden. Het boerenbedrijf is verworden tot gigantische vlees- en melkfabrieken die de kleine boeren wereldwijd opslokken om te kunnen voldoen aan de louter winst- en productiegedreven aandeelhouders, banken en supermarkten. De zogenaamde sociale media als Facebook en Whatsapp maken aan smartphones verslaafde generaties hersendood. En laten we vooral de oppermachtige farmaceutische industrie niet vergeten die gesteund door faalangst gedreven artsen de bevolking hopeloos in het nauw drijft en angst aanjaagt dat als hun pilletjes met levensverwoestende bijwerkingen niet geslikt worden een vroegtijdig einde van hun leven dreigt. Wordt wakker!

De eurocrisis en de klimaatcrisis hebben de heersende waarden van de Europese Unie getoond. Het draait om de grote ondernemingen en de financiële markten. De kosten van de neo-liberale markt worden afgewenteld op de bevolking. Het vertrouwen van de Europese burgers is opgeofferd, zegt Geert Mak. 'Eén van de grootste problemen is dat de mens steeds meer wordt weggegomd. Als een dikke laag teer kruipt een management­cultuur over ons continent die alleen rekening houdt met cijfers .'

Kunst, Cultuur & Geschiedenis Amsterdam

Virtueel wandelen langs hofjes in de Jordaan, monumenten aan Grachten bezoeken, door het Centrum touren, over de Wallen struinen, naar de Waag op de Nieuwmarkt, een drankje bij het Lieverdje op het Spui, uitgaan op het Rembrandtplein of Leidseplein, wandelen in het Vondelpark en langs de IJoevers architectuur. Begin 1933 was de huurstaking in de Lootsstraat. Het jaar 1921 sloot de 19e eeuwse stadsuitbreiding af. Alle naoorlogse edities van het Parool op de site Delpher. in 1954 startte de Tour de France in Amsterdam. Verlos ons van 0188274093200148226441490031611017181 ton CO2 opdat de geschiedenis toekomst heeft.

Overlast Schiphol

dodenvlucht

Vliegen schaadt gezondheid!

Vakmanschap in de Jordaan De metro NZ-lijn in Amsterdam