english Met een muisklik wandelen in Amsterdam ©jordaanweb
Jordaan Papers, de krant voor wakker Amsterdam
Uitagenda -
Holland Festival

Robert de Niro in Martin Scorseses Taxi Driver

Martin Scorsese in EYE Filmmuseum

De eerste grote overzichtstentoonstelling over Martin Scorseses werk, leven en passies is in Amsterdam te zien. In de filmzalen van EYE is vrijwel het complete oeuvre te zien en een door Scorsese samengesteld filmprogramma van zijn favoriete klassiekers. Martin Scorsese (1942), de regisseur van klassiekers als Taxi Driver, Raging Bull en The Wolf of Wall Street heeft in de loop van de tijd een uniek filmisch handschrift ontwikkeld. Opgegroeid als zoon van Italiaanse immigranten in Little Italy in New York, schetst hij in zijn films een beeld van dit hechte milieu waarin familie, geloof en vertrouwen centraal staan. Tijdens de tentoonstelling zijn in de zalen van EYE veel van Martin Scorseses films te zien.

Unieke Da Vinci in Cromhouthuis

Amsterdam is de trotse eigenaar van tientallen duizenden kunstschatten waaronder de Nachtwacht in het Rijksmuseum. Minder bekend zijn de collecties tekeningen die helaas spaarzaam te zien zijn vanwege hun kwetsbaarheid. Het is daarom bijzonder dat de komende maanden tekeningen van onder meer Da Vinci en Rembrandt worden getoond in het Cromhouthuis op Herengracht 366. De expositie Geniaal getekend is tot 15 oktober te zien. Het topstuk is een portretje van de hand van Leonardo da Vinci. Dit is één van de twee schetsen van deze kunstenaar die in Nederlands bezit zijn.

Cromhouthuis expo

Kop van een grijsaard van Leonardo Da Vinci

Van Gogh Museum

Onder de titel Van Gogh, Rousseau, Corot: In het bos brengt het Van Gogh Museum tot 11 september minder bekende schilderijen van bosgezichten en landschappen van Vincent van Gogh samen met het werk van Franse landschapschilders als Théodore Rousseau en Camille Corot. Vanaf 13 oktober 2017 staat het Van Gogh Museum in het teken van de Nederlanderse kunstschilders Van Spaendonck, Jongkind, Van Gogh, Van Dongen en Mondriaan.

van gogh museum

Schilder op weg naar Tarascon, Vincent van Gogh

Europa moet zich opnieuw uitvinden

Mens in de Markt

De eurocrisis heeft ons de heersende waarden van de huidige Europese Unie getoond. 'Het draait om de financiële markten. Daarvoor is het vertrouwen van de Europese bevolking opgeofferd,' zegt Geert Mak. 'Eén van de grootste problemen is dat de mens steeds meer wordt weggegomd. Als een dikke laag teer kruipt een management­cultuur over ons continent die alleen nog rekening houdt met cijfers ...' Vluchtelingen worden in Fort Europa tot untermenschen gedegradeerd.


Stedelijk Museum

Jean Dubuffet: Personnage hilare (1947)

Dubuffet en Krasiński in het Stedelijk

Het Rijks- en het Stedelijk Museum exposeren deze zomer werk van de Franse kunstenaar Jean Dubuffet. Het Rijks presenteert sculpturen van de kunstenaar in de museumtuinen, het Stedelijk toont tot 7 januari 2018 al zijn werken die het in de collectie heeft.

Tot 6 augustus zijn de schuchtere portretten van de met de Hasselblad Award onderscheiden fotografe Rineke Dijkstra te zien. Tot 15 oktober is het werk van de Poolse avant-garde kunstenaar Edward Krasiński te zien en toont High in Amsterdam, The Sky of Amsterdam het werk van de hybride kunstenaar Jana Euler. Tot 3 september laat een expositie al dan niet utopische oplossingen zien die het leven van een vluchteling aangenamer kunnen maken. Tot 17 september is ook de politiek geëngageerde Stijl-kunstenaar Chris Beekman nog van de partij. En last but not least zijn tot 3 september de multidisciplinaire kunstwerken van de Amerikaanse kunstenaar Seth Price te bewonderen.

Scheepvaartmuseum toont Blaeu's wereldkaart

Een van de topstukken van het Scheepvaartmuseum is de wereldkaart van de cartograaf Joan Blaeu uit 1648. Na lange tijd is deze weer voor publiek te zien in de toonstelling Blaeu's wereld in kaart, meester-cartograaf in de Gouden Eeuw. De imposante kaart toonde destijds in de Gouden Eeuw de meest actuele kennis van de wereld. Van deze versie van de kaart, met tekst van Blaeu en een nieuwe plaat voor China, is er maar één ter wereld. De tentoonstelling belicht de meest verrassende details, de politieke context en vertelt meer over de Amsterdamse firma Blaeu.

Scheepvaartmuseum

wereldkaart in de Gouden Eeuw van cartograaf Blaeu

Amsterdam richt haar ogen op de IJ-oevers

Samen met de Tolhuistuin, een dependance van het concertpodium Paradiso, het voormalige havengebied van NDSM en de Toren Overhoeks maakt het Filmmuseum een culturele toplocatie van Amsterdam Noord aan het IJ. De combinatie van het aanbod moet ervoor zorgen dat de Amsterdammers weer naar de noordelijke IJ-oever komen; een plek die jarenlang afgesloten was door de Shell-vestiging.

EYE Filminstituut

Filmmuseum EYE en toren Overhoeks, IJpromenade

De Jordaan van de toekomst

De Jordaan is de laatste jaren in toenemende mate een toeristische trekpleister en uitgaanscentrum geworden. Dat brengt een hoop gezelligheid, maar ook overlast met zich mee. De horeca eist ruimere mogelijkheden voor terrassen. Bewoners vinden dat de openbare ruimte in toenemende mate wordt geschoffeerd door uitdijende terrassen, afval en bergen fietsen van horecabezoek en klagen over geluidsoverlast in de nacht. Het probleem is dat bewoners en horeca steeds meer schurend langs elkaar leven: terwijl ze juist samen met architecten, stedelijke ontwikkelaars, kunstenaars en middenstanders in gesprek moeten geraken over de rol die de Jordaan kan spelen in Amsterdam: hoe de Jordaan van de toekomst er uit moet zien!

lucht foto van de Jordaan vanaf de Westertoren

luchtfoto's van de Jordaan vanaf de Westertoren


Vakmanschap in de Jordaan overlast vliegtuigen Schiphol De metro NZ-lijn in Amsterdam