Jordaan Papers, de krant voor wakker Amsterdam
Uitagenda -
Van Gogh Meuseum

Gustav Klimt, Waterslangen II, 1904/1906

Gustav Klimt in Van Gogh Museum

In het najaar vanaf 7 oktober tot 8 januari 2023 presenteert het Van Gogh Museum de tentoonstelling Golden Boy Gustav Klimt. Inspired by Van Gogh, Rodin, Matisse... over de kunstenaar Gustav Klimt (1862-1918) en zijn vele inspiratiebronnen. Ontdek hoe Gustav Klimt zijn unieke stijl ontwikkelde en zijn inspiratie daarvoor haalde uit de West-Europese moderne kunst van zijn tijd. Uit nieuw onderzoek weten we welke kunstenaars Klimt hebben beïnvloed. Maar ook welke kunstwerken werden getoond in bijvoorbeeld de vernieuwende kunstenaarsvereniging de Secession, waarvan Klimt de voorzitter was. Door al deze impulsen werd Wenen van een ingeslapen stad een bruisende metropool. Voor zijn kunst putte Klimt uit het werk van ondermeer Van Gogh, Rodin, Toulouse-Lautrec, Monet en Matisse.

Stedelijk Museum opent haar collectie

Het Stedelijk onthult Yesterday Today, over de kunst en vormgeving van circa 1880 tot 1950, meer dan driehonderd werken en laat zien dat er niet één kunstgeschiedenis bestaat, maar dat er vele perspectieven zijn. Bekende artistieke bewegingen komen aan bod, zoals de Amsterdamse School, functionalisme, De Stijl, Bauhaus, CoBrA en de avant-garde rondom Kazimir Malevich en Olga Rozanova.
Anne Imhof krijgt dit najaar de volledige vrijheid om de 1100 vierkante meter grote kelderzaal van het Stedelijk naar haar hand te zetten. Die zal zij door middel van kunst, architectuur, licht en een speciaal voor deze gelegenheid gemaakte soundtrack omvormen tot een labyrintische totaalinstallatie. Anne Imhof wordt gezien als de artistieke stem van een nieuwe generatie. Haar werk is desoriënterend, en speelt op een onvergetelijke manier met grenzen. Deze eerste solotentoonstelling van Imhof in Nederland wordt gezamenlijk gepresenteerd door het Stedelijk en de Hartwig Art Foundation.  

stedelijk

Karel Appel, Zittend meisje, 1946

Johannes Vermeer in Rijksmuseum

Vanaf 10 februari tot 4 juni 2023 is er een grote tentoonstelling van Johannes Vermeer (1632-1675) te zien in het Rijksmuseum. In tegenstelling tot Rembrandt, heeft Vermeer met ongeveer 35 schilderijen een opvallend klein oeuvre nagelaten. Omdat schilderijen als het Meisje met de parel, De geograaf, Schrijvende vrouw met dienstbode en Vrouw met de weegschaal in collecties en musea tot de topstukken behoren, worden deze slechts bij uitzondering uitgeleend. Ook worden schilderijen die nooit eerder in Nederland te zien waren getoond, waaronder de Brieflezende vrouw aan het open raam.

rijksmuseum

Vermeer, Brieflezende vrouw aan het open raam.

lucht foto van de Jordaan vanaf de Westertoren

luchtfoto's van de Jordaan vanaf de Westertoren

Amsterdam richt haar ogen op de IJ-oevers

Samen met de Tolhuistuin, een dependance van het concertpodium Paradiso, het voormalige havengebied van NDSM, de broedplaats voor vernieuwers A-Lab, de Breitner Academie van de Hogeschool voor de kunsten en Museum NXT maakt het Filmmuseum een culturele toplocatie van Amsterdam Noord aan het IJ. De combinatie van het aanbod moet ervoor zorgen dat de Amsterdammers weer naar de noordelijke IJ-oever komen; een plek die jarenlang afgesloten was door de Shell-vestiging.

EYE Filminstituut

Filmmuseum aan het IJ

Fiona Tan in Eye Filmmuseum

Vanaf 2 oktober is de solotentoonstelling Mountains and Molehills van Fiona Tan te zien in het Eye Filmmuseum. Met video en filminstallaties onderzoekt ze herinneringen, geschiedenis, globalisatie en de rol van afbeeldingen. Deze tentoonstelling is een reis door uiteenlopende werken uit haar oeuvre, waarin het verstrijken van de tijd en de rol van het landschap als mentale ruimte terugkerende uitgangspunten zijn.

Europa is ziek en moet zich opnieuw uitvinden

Niet alleen Corona maar ook de uit Amerika overgewaaide neoliberale wind heeft Europa in haar klauwen en maakt haar inwoners ziek. De huizenmarkt wordt beheerst door internationale investeerders die in samenwerking met Airbnb de huizenprijzen en huren ongekend opdrijven en slechts betaalbaar maken voor witwassers die winkelruimtes degraderen tot toeristenwinkels waar niemand op zit te wachten. De bankwereld en haar financiële markten verwoesten economieën. De toeristenindustrie verwoest natuurgebieden en steden. Het boerenbedrijf is verworden tot gigantische vlees- en melkfabrieken die de kleine boeren wereldwijd opslokken om te kunnen voldoen aan de louter winst- en productiegedreven aandeelhouders, banken en supermarkten. De zogenaamde sociale media als Facebook en Whatsapp maken aan smartphones verslaafde generaties hersendood. En laten we vooral de oppermachtige farmaceutische industrie niet vergeten die gesteund door faalangst gedreven artsen de bevolking hopeloos in het nauw drijft en angst aanjaagt dat als hun pilletjes met levensverwoestende bijwerkingen niet geslikt worden een vroegtijdig einde van hun leven dreigt. Wordt wakker!

De eurocrisis en de klimaatcrisis hebben de heersende waarden van de Europese Unie getoond. Het draait om de grote ondernemingen en de financiële markten. De kosten van de neo-liberale markt worden afgewenteld op de bevolking. Het vertrouwen van de Europese burgers is opgeofferd, zegt Geert Mak. 'Eén van de grootste problemen is dat de mens steeds meer wordt weggegomd. Als een dikke laag teer kruipt een management­cultuur over ons continent die alleen rekening houdt met cijfers .'

Kunst, Cultuur & Geschiedenis Amsterdam

Virtueel wandelen langs hofjes in de Jordaan, monumenten aan Grachten bezoeken, door het Centrum touren, over de Wallen struinen, naar de Waag op de Nieuwmarkt, een drankje bij het Lieverdje op het Spui, uitgaan op het Rembrandtplein of Leidseplein, wandelen in het Vondelpark en langs de IJoevers architectuur. In 1983 werd Kerwin Duinmeijer neergestoken. Deze racistische moord wordt nog steeds jaarlijks herdacht. In 1989 viel de Berlijnse muur. De extravagante discotheek iT opende in de Amstelstraat. Begin 1933 was de huurstaking in de Lootsstraat. Het jaar 1921 sloot de 19e eeuwse stadsuitbreiding af. Alle naoorlogse edities van het Parool tot 1995 op de site Delpher. in 1954 startte de Tour de France in Amsterdam. In 2429 is Europa CO2 vrij.

Overlast Schiphol

dodenvlucht

Vliegen schaadt gezondheid!

Vakmanschap in de Jordaan De metro NZ-lijn in Amsterdam