Jordaan Papers, de krant voor wakker Amsterdam
Uitagenda -
van gogh museum

Vincent van Gogh, Zelfportret met verbonden oor

Van Gogh in de ban van Japanse kunst

Kleurrijke houtsnijwerken van 19e eeuwse Japanse kunstenaars als Katsushika Hakusai illustreren de tentoonstelling Van Gogh & Japan en laten zien hoe Van Gogh zich liet inspireren door deze verfijnde kunst. Voor deze tentoonstelling in het Van Gogh Museum zijn naast de Japanse kunstwerken wereldwijd schilderijen en tekeningen verzameld, waaronder het Zelfportret met verbonden oor (1889), een schilderij dat sinds 1930 niet meer in Nederland te zien was.

EYE Art & Film Prize

EYE Filmmuseum

Het grensgebied tussen film en beeldende kunst is een belangrijk aandachtspunt binnen het tentoonstellingsbeleid van EYE. Om het belang hiervan te benadrukken hebben EYE en het Paddy and Joan Leigh Fermor Arts Fund een jaarlijkse prijs in het leven geroepen ter stimulering van nieuw werk van een kunstenaar/filmmaker die een belangrijke bijdrage levert aan dit interdisciplinaire gebied. Op de tentoonstelling rond deze EYE Art & Film Prize is het werk te zien van de eerste drie winnaars: Hito Steyerl, Ben Rivers en Wang Bing. De winnaar van de EYE Art & Film Prize 2018 wordt op 5 april bekendgemaakt.

Amsterdam richt haar ogen op de IJ-oevers

Samen met de Tolhuistuin, een dependance van het concertpodium Paradiso, het voormalige havengebied van NDSM en de Toren Overhoeks maakt het Filmmuseum een culturele toplocatie van Amsterdam Noord aan het IJ. De combinatie van het aanbod moet ervoor zorgen dat de Amsterdammers weer naar de noordelijke IJ-oever komen; een plek die jarenlang afgesloten was door de Shell-vestiging.

EYE Filminstituut

Filmmuseum EYE en toren Overhoeks

Europa moet zich opnieuw uitvinden

Mens in de Markt

De eurocrisis heeft ons de heersende waarden van de huidige Europese Unie getoond. 'Het draait om de financiële markten. Daarvoor is het vertrouwen van de Europese bevolking opgeofferd,' zegt Geert Mak. 'Eén van de grootste problemen is dat de mens steeds meer wordt weggegomd. Als een dikke laag teer kruipt een management­cultuur over ons continent die alleen nog rekening houdt met cijfers ...' Vluchtelingen worden in Fort Europa tot untermenschen gedegradeerd.


Stedelijk Museum

Studio Drift, Fragile Future Chandelier 3.5 (2012).

Studio Drift verbeeldt in het Stedelijk

Het Stedelijk Museum heeft tot 27 augustus enkele zalen gereserveerd voor de bijzondere tentoonstelling Coded Nature van Studio Drift. De oprichters Lonneke Gordijn en Ralph Nauta maken geen producten, maar belevingen waarin ze de relatie tussen de mens, natuur en technologie of het spanningsveld tussen de reële en virtuele wereld vormgeven. Objecten ontluiken zich op een 'natuurlijke' wijze en geven je soms het gevoel alsof je je in een futuristiche wereld bevindt. Speciaal voor het Stedelijk Museum maakt Studio Drift de grootste installatie van Fragile Future ooit, met als kern Fragile Future Chandelier 3.5 (2012). Een ander hoogtepunt is Drifter, een immens zwevend blok beton dat de werkelijkheid zoals wij die ervaren ter discussie stelt.

Krakers versus pandjesbazen

Er wordt weer gekraakt in Amsterdam. Een logisch gevolg van het beleid van D66 en VVD dat van Amsterdam een goudmijn maakte voor institutionele beleggers en huisjesmelkers die de bewoners en de middenstanders confronteren met schaamteloze hoge maandlasten. Leuke buurtwinkeltjes moeten het veld ruimen voor toeristenwinkels. Sociale huurwoningen worden ingeruild voor dure koopwoningen en illegale hotels die evenals Airbnb een gevaar vormen voor de sociale cohesie van de binnenstad.

Scheepvaartmuseum toont Blaeu's wereldkaart

Een van de topstukken van het Scheepvaartmuseum is de wereldkaart van de cartograaf Joan Blaeu uit 1648. Na lange tijd is deze weer voor publiek te zien in de toonstelling Blaeu's wereld in kaart, meester-cartograaf in de Gouden Eeuw. De imposante kaart toonde destijds in de Gouden Eeuw de meest actuele kennis van de wereld. Van deze versie van de kaart, met tekst van Blaeu en een nieuwe plaat voor China, is er maar één ter wereld. De tentoonstelling belicht de meest verrassende details, de politieke context en vertelt meer over de Amsterdamse firma Blaeu.

Scheepvaartmuseum

wereldkaart in de Gouden Eeuw van cartograaf Blaeu

De Jordaan van de toekomst

De Jordaan is de laatste jaren in toenemende mate een toeristische trekpleister en uitgaanscentrum geworden. Dat brengt een hoop gezelligheid, maar ook overlast met zich mee. De horeca eist ruimere mogelijkheden voor terrassen. Bewoners vinden dat de openbare ruimte in toenemende mate wordt geschoffeerd door uitdijende terrassen, afval en bergen fietsen van horecabezoek en klagen over geluidsoverlast in de nacht. Het probleem is dat bewoners en horeca steeds meer schurend langs elkaar leven: terwijl ze juist samen met architecten, stedelijke ontwikkelaars, kunstenaars en middenstanders in gesprek moeten geraken over de rol die de Jordaan kan spelen in Amsterdam: hoe de Jordaan van de toekomst er uit moet zien!

lucht foto van de Jordaan vanaf de Westertoren

luchtfoto's van de Jordaan vanaf de Westertoren


Vakmanschap in de Jordaan overlast vliegtuigen Schiphol De metro NZ-lijn in Amsterdam