Jordaan Papers, de krant voor wakker Amsterdam
Uitagenda -
VanGoghMuseum

Jean-François Millet, Het Angelus (1857-1859). Meesterwerk voor het eerst in Nederland.

Millet zaait, Van Gogh oogst

De mooie najaarstentoonstelling Jean-François Millet. Zaaier van de moderne kunst in het Van Gogh Museum laat zien hoe kunstenaars als Van Gogh, Monet, Munch en Pissarro schatplichtig waren aan het moderne 19e eeuwse werk van de Franse kunstenaar Jean-François Millet (1814-1875). Zijn socialistisch aandoende kunst met zwoegende zaaiers en arenlezers op het platteland en woeste landschappen werden gretig nageschilderd door zijn laat 19e eeuwse volgelingen. Opvallend is zijn gedetailleerdheid zonder gebruik te maken van overdadige kleurschakeringen en opsmuk. Archeological Reminiscence of Millet's "Angelus" (1933) was Salvador Dali's antwoord op Millet's 'religieuze' meesterwerk het Angelus (1857-1859) dat in 1859 voor een torenhoog bedrag verkocht werd in Parijs en voor het eerst in Nederland te zien is tijdens de tentoonstelling in het Van Gogh.

Andrej Tarkovski in Eye Filmmuseum

Met beeldrijke en associatieve vertellingen als Andrej Roebljov (1966), Solaris (1971), De spiegel (1974) en, vooral, Stalker (1979), verwierf Andrej Tarkovski (1932-1986) faam als vernieuwer van de cinematografische taal. Eye wijdt dit najaar een solotentoonstelling en een filmprogramma aan de vermaarde filmer-mysticus en zoomt in op Tarkovski’s zoektocht naar existentiële waarheid. De tentoonstelling omvat unieke documenten – brieven, foto’s en polaroids – die nooit eerder in Nederland te zien zijn geweest. In het programma zijn alle digitaal gerestaureerde films te zien.

EYE Filmmuseum

Andrei Tarkovsky, Nostalghia (1983)

Amsterdam richt haar ogen op de IJ-oevers

Samen met de Tolhuistuin, een dependance van het concertpodium Paradiso, het voormalige havengebied van NDSM, de broedplaats voor vernieuwers A-Lab, de Breitner Academie van de Hogeschool voor de kunsten en de A'dam Toren maakt het Filmmuseum een culturele toplocatie van Amsterdam Noord aan het IJ. De combinatie van het aanbod moet ervoor zorgen dat de Amsterdammers weer naar de noordelijke IJ-oever komen; een plek die jarenlang afgesloten was door de Shell-vestiging.

EYE Filminstituut

Filmmuseum aan het IJ

Jordaan in vogelvlucht

lucht foto van de Jordaan vanaf de Westertoren

luchtfoto's van de Jordaan vanaf de Westertoren


stedelijk museum

Marc Chagall, De violist, (1912-13)

Migranten in Parijs in het Stedelijk

De tentoonstelling Chagall, Picasso, Mondriaan e.a.: Migranten in Parijs in het Stedelijk Museum toont bekende en onbekende kunstenaars die de eerste helft van de vorige eeuw naar hét kunstcentrum van de wereld: Parijs, trekken. Zij moeten er hun weg vinden in een gepolariseerde samenleving, vol nationalisme, vreemdelingenhaat en antisemitisme. Dit is het verhaal van kunstenaars die moedige beslissingen nemen en in een vreemd land tot uitzonderlijk vernieuwend werk komen. De tentoonstelling is een kans om het werk van de meesters in een ander licht te zien, én om nieuwe kunstenaars te ontdekken.

Europa is ziek en moet zich opnieuw uitvinden

Mens in de Markt

De uit Amerika overgewaaide neoliberale wind heeft Europa in haar klauwen en maakt haar inwoners ziek. De huizenmarkt wordt beheerst door internationale investeerders die in samenwerking met Airbnb de huizenprijzen en huren ongekend opdrijven en slechts betaalbaar maken voor witwassers die winkelruimtes degraderen tot  toeristenwinkels waar niemand op zit te wachten. De bankwereld en haar financiële markten verwoesten economieën. De zogenaamde sociale media als Facebook en Whatsapp maken aan smartphones verslaafde generaties hersendood. En laten we vooral de oppermachtige farmaceutische industrie niet vergeten die gesteund door onwetenschappelijke rapporten en faalangst gedreven artsen de bevolking hopeloos in het nauw drijft en angst aanjaagt dat als hun pilletjes met levensverwoestende bijwerkingen niet geslikt worden een vroegtijdig einde van hun leven dreigt. Wordt wakker!

De eurocrisis en de klimaatcrisis hebben de heersende waarden van de Europese Unie getoond. Het draait om de grote ondernemingen en de financiële markten. De kosten van de neo-liberale markt worden afgewenteld op de bevolking. Het vertrouwen van de Europese burgers is opgeofferd, zegt Geert Mak. 'Eén van de grootste problemen is dat de mens steeds meer wordt weggegomd. Als een dikke laag teer kruipt een management­cultuur over ons continent die alleen rekening houdt met cijfers .'

De Jordaan huilt ...

De sfeer in de stad wordt de laatste jaren danig verpest door een overkill aan toeristen, aangetrokken door de goedkope belastingvrije vliegtickets. Ze blokkeren de wegen en ademen een verstikkende vliegtuig- en wietwalm over de stad. De nachtrust van de bewoners wordt tot in de late uurtjes verstoord. Ook de omgeving van de Jordaan is een toeristische trekpleister en uitgaanscentrum geworden. De Prinsengracht ter hoogte van het Anne Frankhuis is inmiddels verloren gebied. De nabijgelegen Jordaan zal er echter ook aan moeten geloven. Amsterdammers die vinden dat de openbare ruimte in toenemende mate wordt geschoffeerd, krijgen geen gehoor. Bewoners en horeca leven steeds meer schurend langs elkaar: terwijl ze juist samen met architecten, stedelijke ontwikkelaars, kunstenaars en middenstanders in gesprek moeten geraken over hoe de Jordaan van de toekomst er uit moet zien! Dat vergt wel moedig politiek beleid in plaats van louter keuvelen met commerciële partijen en met oogkleppen op toelaten dat winkels en horeca weggepest worden door huurverhogingen van investeerders en andere huisjesmelkers en vervangen worden door toeristische nepwinkels en vapeshops die dienst doen als witwasserij.

Vakmanschap in de Jordaan De metro NZ-lijn in Amsterdam