english Met een muisklik wandelen in Amsterdam ©jordaanweb
Jordaan Papers, de krant voor wakker Amsterdam
Uitagenda -
Holland Festival

Ragazze Quartet speelt Black Angels van Crumb

Fascinerende hectische muziek van Crumb

Juni is traditioneel de maand van het Holland Festival. Op 23 juni in het Muziekgebouw vertolkten het Ragazze Quartet, Slagwerk Den Haag, het Ives Ensemble, hoornist Christine Chapman en de sopraan Claron McFadden enkele composities van George Crumb. Het was een mooie avond om een indruk te krijgen van het oeuvre van de componist. Slagwerk Den Haag was indrukwekkend. Vooral het Ragazze Quartet imponeerde. Zij speelden omlijst door prachtige videobeelden van platform 33 1/3 het heftige werk Black Angels dat Crumb in 1970 componeerde tijdens de Vietnamoorlog. Thirteen Images from the Dark Land is niet voor niets de ondertitel van dit exploderende werk. Op 24 juni waren de Proms in het Concertgebouw, een minifestival met concerten van onder meer The Nile Project die het festival spetterend afsloot met Afrikaanse muziek uit de Nijl-delta.

Nederlanders in Parijs 1789 - 1914

Vanaf 13 oktober 2017 staat het Van Gogh Museum in het teken van de Nederlanderse kunstschilders Van Spaendonck, Jongkind, Van Gogh, Van Dongen en Mondriaan. Hun werk wordt getoond in samenhang met dat van hun Franse tijdgenoten.

van gogh museum

Boulevard de Clichy van Vincent van Gogh

Europa moet zich opnieuw uitvinden

Mens in de Markt

De eurocrisis heeft ons de heersende waarden van de huidige Europese Unie getoond. 'Het draait om de financiële markten. Daarvoor is het vertrouwen van de Europese bevolking opgeofferd,' zegt Geert Mak. 'Eén van de grootste problemen is dat de mens steeds meer wordt weggegomd. Als een dikke laag teer kruipt een management­cultuur over ons continent die alleen nog rekening houdt met cijfers ...' Vluchtelingen worden in Fort Europa tot untermenschen gedegradeerd.

Amsterdam richt haar ogen op de IJ-oevers

Samen met de Tolhuistuin, een dependance van het concertpodium Paradiso, het voormalige havengebied van NDSM en de Toren Overhoeks maakt het Filmmuseum een culturele toplocatie van Amsterdam Noord aan het IJ. De combinatie van het aanbod moet ervoor zorgen dat de Amsterdammers weer naar de noordelijke IJ-oever komen; een plek die jarenlang afgesloten was door de Shell-vestiging.

EYE Filminstituut

Filmmuseum EYE en toren Overhoeks, IJpromenade


Stedelijk Museum

Jana Euler, Analysemonster (2014)

Tentoonstellingen in het Stedelijk

In het Stedelijk Museum zijn de komende maanden veel nieuwe tentoonstellingen. Tot 6 augustus zijn de schuchtere portretten van de met de Hasselblad Award onderscheiden fotografe Rineke Dijkstra te zien. Tot 15 oktober toont High in Amsterdam, The Sky of Amsterdam het werk van de hybride kunstenaar Jana Euler. Tot 3 september laat een expositie al dan niet utopische oplossingen zien die het leven van een vluchteling aangenamer kunnen maken. Tot 17 september is ook de politiek geëngageerde Stijl-kunstenaar Chris Beekman nog van de partij. En last but not least zijn tot 3 september de multidisciplinaire kunstwerken van de Amerikaanse kunstenaar Seth Price te bewonderen.

Scheepvaartmuseum toont Blaeu's wereldkaart

Een van de topstukken van het Scheepvaartmuseum is de wereldkaart van de cartograaf Joan Blaeu uit 1648. Na lange tijd is deze weer voor publiek te zien in de toonstelling Blaeu's wereld in kaart, meester-cartograaf in de Gouden Eeuw. De imposante kaart toonde destijds in de Gouden Eeuw de meest actuele kennis van de wereld. Van deze versie van de kaart, met tekst van Blaeu en een nieuwe plaat voor China, is er maar één ter wereld. De tentoonstelling belicht de meest verrassende details, de politieke context en vertelt meer over de Amsterdamse firma Blaeu.

Scheepvaartmuseum

wereldkaart in de Gouden Eeuw van cartograaf Blaeu

De Jordaan van de toekomst

De Jordaan is de laatste jaren in toenemende mate een toeristische trekpleister en uitgaanscentrum geworden. Dat brengt een hoop gezelligheid, maar ook overlast met zich mee. De horeca eist ruimere mogelijkheden voor terrassen. Bewoners vinden dat de openbare ruimte in toenemende mate wordt geschoffeerd door uitdijende terrassen, afval en bergen fietsen van horecabezoek en klagen over geluidsoverlast in de nacht. Het probleem is dat bewoners en horeca steeds meer schurend langs elkaar leven: terwijl ze juist samen met architecten, stedelijke ontwikkelaars, kunstenaars en middenstanders in gesprek moeten geraken over de rol die de Jordaan kan spelen in Amsterdam: hoe de Jordaan van de toekomst er uit moet zien!

lucht foto van de Jordaan vanaf de Westertoren

luchtfoto's van de Jordaan vanaf de Westertoren


Vakmanschap in de Jordaan overlast vliegtuigen Schiphol De metro NZ-lijn in Amsterdam