Jordaan Papers, de krant voor wakker Amsterdam
Uitagenda -
van gogh museum

Het liefdesleven van Van Gogh

Vincent van Gogh ontmoet schilders in Parijs

Vincent van Gogh vertrok in 1886 naar Parijs en bleef daar uiteindelijk twee jaar. Hij was zeker niet de enige die in de 19de eeuw naar de Franse hoofdstad trok. De lichtstad had kunstenaars veel te bieden en een inspirerende kunstgemeenschap. Vincent van Gogh hoopte hiervan te profiteren.

Jesper Just in EYE Filmmuseum

EYE Filmmuseum

De Deense kunstenaar Jesper Just heeft furore gemaakt met cinematografische werken waarin hij gender, verlangen, relaties en identiteit onderzoekt in een geraffineerde beeldtaal. Zijn films, installaties, architecturale ingrepen en live performances zijn onder meer te zien geweest op de Biënnale van Venetië (Deens paviljoen), in Palais de Tokyo in Parijs en op Performa 15 en op Time Square, beide in New York. In de tentoonstelling in EYE Filmmuseum staan Justs grote ruimtelijke filminstallaties centraal.

Amsterdam richt haar ogen op de IJ-oevers

Samen met de Tolhuistuin, een dependance van het concertpodium Paradiso, het voormalige havengebied van NDSM en de Toren Overhoeks maakt het Filmmuseum een culturele toplocatie van Amsterdam Noord aan het IJ. De combinatie van het aanbod moet ervoor zorgen dat de Amsterdammers weer naar de noordelijke IJ-oever komen; een plek die jarenlang afgesloten was door de Shell-vestiging.

EYE Filminstituut

Filmmuseum EYE en toren Overhoeks, IJpromenade

Europa moet zich opnieuw uitvinden

Mens in de Markt

De eurocrisis heeft ons de heersende waarden van de huidige Europese Unie getoond. 'Het draait om de financiële markten. Daarvoor is het vertrouwen van de Europese bevolking opgeofferd,' zegt Geert Mak. 'Eén van de grootste problemen is dat de mens steeds meer wordt weggegomd. Als een dikke laag teer kruipt een management­cultuur over ons continent die alleen nog rekening houdt met cijfers ...' Vluchtelingen worden in Fort Europa tot untermenschen gedegradeerd.


Stedelijk Museum

Jeff Koons, Ushering in Banality uit de basiscollectie van het Stedelijk.

Basis Stedelijk is klaar voor de toekomst

Het entreegebied van het Stedelijk Museum is in samenwerking met Benthem Crouwel Architects sinds september een open ontmoetingsplaats geworden. De rest van de door Crouwel ontworpen nieuwe vleugel is nu door Rem Koolhaas en zijn architectenbureau AMO aangepakt. De opdracht was om de indeling en het concept te moderniseren en geschikt te maken voor de presentatie van de hoogtepunten uit de basiscollectie waarover het museum beschikt. Opvallend is de materiaalkeuze voor de tussenwanden. De speels door de ruimte geplaatste met kunst 'behangen' wanden zijn niet van wuivend bordkarton maar van speciaal door TaTa Steel ontworpen stalen platen die bijna aanvoelen als fluweel. Samen met de art director Federico Martelli is gekozen voor een integratie van verschillende kunstvormen als schilderijen, sieraden, sculpturen, gebruiksvoorwerpen of interieurs die uit dezelfde kunstbeweging zijn ontstaan. Het resultaat is een hernieuwd genieten van onder meer Malevich, Chagall, Mondriaan, Rietveld of Yves Klein en hedendaags werk van onder anderen Jeff Koons en Marlene Dumas.  

Scheepvaartmuseum toont Blaeu's wereldkaart

Een van de topstukken van het Scheepvaartmuseum is de wereldkaart van de cartograaf Joan Blaeu uit 1648. Na lange tijd is deze weer voor publiek te zien in de toonstelling Blaeu's wereld in kaart, meester-cartograaf in de Gouden Eeuw. De imposante kaart toonde destijds in de Gouden Eeuw de meest actuele kennis van de wereld. Van deze versie van de kaart, met tekst van Blaeu en een nieuwe plaat voor China, is er maar één ter wereld. De tentoonstelling belicht de meest verrassende details, de politieke context en vertelt meer over de Amsterdamse firma Blaeu.

Scheepvaartmuseum

wereldkaart in de Gouden Eeuw van cartograaf Blaeu

De Jordaan van de toekomst

De Jordaan is de laatste jaren in toenemende mate een toeristische trekpleister en uitgaanscentrum geworden. Dat brengt een hoop gezelligheid, maar ook overlast met zich mee. De horeca eist ruimere mogelijkheden voor terrassen. Bewoners vinden dat de openbare ruimte in toenemende mate wordt geschoffeerd door uitdijende terrassen, afval en bergen fietsen van horecabezoek en klagen over geluidsoverlast in de nacht. Het probleem is dat bewoners en horeca steeds meer schurend langs elkaar leven: terwijl ze juist samen met architecten, stedelijke ontwikkelaars, kunstenaars en middenstanders in gesprek moeten geraken over de rol die de Jordaan kan spelen in Amsterdam: hoe de Jordaan van de toekomst er uit moet zien!

lucht foto van de Jordaan vanaf de Westertoren

luchtfoto's van de Jordaan vanaf de Westertoren


Vakmanschap in de Jordaan overlast vliegtuigen Schiphol De metro NZ-lijn in Amsterdam