english Met een muisklik wandelen in Amsterdam ©jordaanweb
Jordaan Papers, de krant voor wakker Amsterdam
Uitagenda -
van gogh museum

Luiheid (La paresse, 1896) van Félix Vallotton

Prints in Paris 1900. Van elitair tot populair.

Tot 12 juni staat het Van Gogh Museum in het teken van de mooi vormgegeven tentoonstelling Prints in Paris 1900. Van elitair tot populair. Meer dan 250 prenten met de uitstraling van savoir vivre die zo kenmerkend was voor Parijs tijdens het fin de siècle. Alleen al de prints van Vallotton en het werk van Bonnard maken een bezoek meer dan waard. Maar ook de wereldberoemde affiches van Toulouse-Lautrec (Le Moulin Rouge) en Steinlen (Le Chat Noir) zijn niet te versmaden. De prenten worden getoond met decoratieve voorwerpen uit die periode.

Holland Festival 2017

De 70ste editie van het Holland Festival opent op zaterdag 3 juni in de Gashouder met Claudio Monteverdi’s Mariavespers in regie van Pierre Audi en uitgevoerd door De Nationale Opera. Het festival heeft in de programmering een focus op democratie met tien voorstellingen waarin kunstenaars de kwesties waar westerse democratische landen mee te maken hebben onderzoeken. In het muziekprogramma ligt de nadruk op componist George Crumb en eigentijdse muziek uit Indonesië.

Holland Festival

Salome van Richard Strauss tijdens Holland Festival

Europa moet zich opnieuw uitvinden

Mens in de Markt

De eurocrisis heeft ons de heersende waarden van de huidige Europese Unie getoond. 'Het draait om de financiële markten. Daarvoor is het vertrouwen van de Europese bevolking opgeofferd,' zegt Geert Mak. 'Eén van de grootste problemen is dat de mens steeds meer wordt weggegomd. Als een dikke laag teer kruipt een management­cultuur over ons continent die alleen nog rekening houdt met cijfers ...' Vluchtelingen worden in Fort Europa tot untermenschen gedegradeerd.

Amsterdam richt haar ogen op de IJ-oevers

Samen met de Tolhuistuin, een dependance van het concertpodium Paradiso, het voormalige havengebied van NDSM en de Toren Overhoeks maakt het Filmmuseum een culturele toplocatie van Amsterdam Noord aan het IJ. De combinatie van het aanbod moet ervoor zorgen dat de Amsterdammers weer naar de noordelijke IJ-oever komen; een plek die jarenlang afgesloten was door de Shell-vestiging.

EYE Filminstituut

Filmmuseum EYE en toren Overhoeks, IJpromenade


Stedelijk Museum

Ed van der Elsken, Beethovenstraat, A'dam (1967)

Ed van der Elsken in het Stedelijk

Ed van der Elsken (1925-1990) is één van de grootste Nederlandse fotografen en documentaire filmers van de 20ste eeuw. Met De verliefde camera presenteert het Stedelijk tot 21 mei het grootste overzicht wereldwijd van zijn werk in 25 jaar. De tentoonstelling belicht zowel zijn kwaliteiten als fotograaf als de relatie met zijn films en boeken. Als straatfotograaf ging hij in steden als Parijs, Amsterdam, Hong Kong en Tokyo op zoek naar zelfbewuste mensen, naar mooie meisjes en tegendraadse jeugd. Zijn foto’s en films zijn geworteld in hun tijd, maar tegelijkertijd tijdloos. Hij wist de 'Zeitgeist' te documenteren en te beïnvloeden. Contact was voor hem essentieel om een beeld te kunnen maken. Ook zette hij vaak een situatie in scène als speelse dynamische artdirector.

Scheepvaartmuseum toont Blaeu's wereldkaart

Een van de topstukken van het Scheepvaartmuseum is de wereldkaart van de cartograaf Joan Blaeu uit 1648. Na lange tijd is deze weer voor publiek te zien in de toonstelling Blaeu's wereld in kaart, meester-cartograaf in de Gouden Eeuw. De imposante kaart toonde destijds in de Gouden Eeuw de meest actuele kennis van de wereld. Van deze versie van de kaart, met tekst van Blaeu en een nieuwe plaat voor China, is er maar één ter wereld. De tentoonstelling belicht de meest verrassende details, de politieke context en vertelt meer over de Amsterdamse firma Blaeu.

Scheepvaartmuseum

wereldkaart in de Gouden Eeuw van cartograaf Blaeu

De Jordaan van de toekomst

De Jordaan is de laatste jaren in toenemende mate een toeristische trekpleister en uitgaanscentrum geworden. Dat brengt een hoop gezelligheid, maar ook overlast met zich mee. De horeca eist ruimere mogelijkheden voor terrassen. Bewoners vinden dat de openbare ruimte in toenemende mate wordt geschoffeerd door uitdijende terrassen, afval en bergen fietsen van horecabezoek en klagen over geluidsoverlast in de nacht. Het probleem is dat bewoners en horeca steeds meer schurend langs elkaar leven: terwijl ze juist samen met architecten, stedelijke ontwikkelaars, kunstenaars en middenstanders in gesprek moeten geraken over de rol die de Jordaan kan spelen in Amsterdam: hoe de Jordaan van de toekomst er uit moet zien!

lucht foto van de Jordaan vanaf de Westertoren

luchtfoto's van de Jordaan vanaf de Westertoren


Vakmanschap in de Jordaan overlast vliegtuigen Schiphol De metro NZ-lijn in Amsterdam