Jordaan Papers, de krant voor wakker Amsterdam
Uitagenda -
EYE Filmmuseum

meesteranimator Jan Švankmajer in het Eye

Švankmajer verbeeldt in het EYE

De tentoonstelling The Alchemical Wedding van Jan Švankmajer in het Eye Filmmuseum laat zien dat de creatieve energie van de inmiddels 84-jarige kunstenaar eindeloos is. de Tsjechische surrealistische filmmaker, beeldend kunstenaar en animator wordt wel de Picasso onder de filmmakers of de godfather onder de animators genoemd. Hij wist onder meer de makers van Monty Python te inspireren met zijn kolderieke animaties en objecten. Hij groeide op onder het communistische regime dat zonder succes probeerde zijn mond te snoeren: “Het enige passende antwoord op de wreedheden in het leven, is ermee spotten door je verbeelding te gebruiken.” Dit heeft films en honderden sculpturen en tekeningen opgeleverd. Voor zijn films is hij bekroond in Cannes en Berlijn.

Hockney zet het Van Gogh in het zonnetje

In het Van Gogh Museum is het dankzij de kleurrijke kunst van David Hockney vanaf 1 maart Lente. De tentoonstelling The Joy of Nature laat de parallellen zien tussen de kleurrijke schilderijen van Hockney en het werk van Vincent Van Gogh. Hockney heeft veel van Van Gogh geleerd. Ook hij haalt veel inspiratie uit de natuur en experimenteert met perspectief.

VanGoghMuseum

David Hockney, 'The Arrival of Spring in Woldgate, East Yorkshire', 2011.

De Jordaan huilt ...

De sfeer in de Jordaan (en de rest van de stad) wordt de laatste jaren danig verpest door een overkill aan toeristen, aangetrokken door de goedkope belastingvrije vliegtickets. Ze blokkeren de wegen en ademen een verstikkende vliegtuig- en wietwalm over de stad. De nachtrust van de bewoners wordt tot in de late uurtjes verstoord. Dankzij het beleid van D66 en het huidige groene college is de omgeving van de Jordaan een toeristische trekpleister en uitgaanscentrum geworden. De Prinsengracht ter hoogte van het Anne Frankhuis is inmiddels verloren gebied. De nabijgelegen Jordaan zal er echter ook aan moeten geloven. Amsterdammers die vinden dat de openbare ruimte in toenemende mate wordt geschoffeerd, krijgen geen gehoor. Bewoners en horeca leven steeds meer schurend langs elkaar: terwijl ze juist samen met architecten, stedelijke ontwikkelaars, kunstenaars en middenstanders in gesprek moeten geraken over hoe de Jordaan van de toekomst er uit moet zien! Dat vergt wel moedig politiek beleid in plaats van louter keuvelen met commerciële partijen.

lucht foto van de Jordaan vanaf de Westertoren

luchtfoto's van de Jordaan vanaf de Westertoren

van gogh museum

Maria Lassnig, Dame mit Hirn, 1990

Maria Lassnig in het Stedelijk

Van 6 april tot en met 11 augustus is de overzichtstentoonstelling Maria Lassnig – Ways of Being te zien in het Stedelijk Museum. De Oostenrijkse kunstenaar Maria Lassnig (1919–2014) wordt gezien als een van de belangrijkste kunstenaars van de twintigste eeuw. Ze maakte naam met haar ‘Körperbewusstseinsbilder’, ‘body awareness’– werken, waarin zij gewaarwordingen van haar lichaam thematiseerde en op deze manier haar relatie tot de wereld definieerde. Ze schreef er zelf over: “Ik zocht naar een realiteit die meer in mijn bezit zou zijn dan de buitenwereld en vond deze in de vorm van de door mij bewoonde lichaamsbehuizing.”

Europa moet zich opnieuw uitvinden

Mens in de Markt

De eurocrisis en de klimaatcrisis hebben de heersende waarden van de Europese Unie getoond. Het draait om de grote ondernemingen en de financiële markten. De kosten van de neo-liberale markt worden afgewenteld op de bevolking. Het vertrouwen van de Europese burgers is opgeofferd, zegt Geert Mak. 'Eén van de grootste problemen is dat de mens steeds meer wordt weggegomd. Als een dikke laag teer kruipt een management­cultuur over ons continent die alleen nog rekening houdt met cijfers ...'.

Amsterdam richt haar ogen op de IJ-oevers

Samen met de Tolhuistuin, een dependance van het concertpodium Paradiso, het voormalige havengebied van NDSM en de Toren Overhoeks maakt het Filmmuseum een culturele toplocatie van Amsterdam Noord aan het IJ. De combinatie van het aanbod moet ervoor zorgen dat de Amsterdammers weer naar de noordelijke IJ-oever komen; een plek die jarenlang afgesloten was door de Shell-vestiging.

EYE Filminstituut

Filmmuseum EYE en toren Overhoeks


Vakmanschap in de Jordaan overlast vliegtuigen Schiphol De metro NZ-lijn in Amsterdam