Jordaan Papers, de krant voor wakker Amsterdam
Uitagenda -
EYE Filmmuseum

William Kentridge, Other Faces (2011)

William Kentridge in Eye Filmmuseum

In 2015 schonk de Zuid-Afrikaanse kunstenaar William Kentridge 10 Drawings for Projection (1989-2011) aan het filmmuseum. De tien korte animatiefilms betekenden Kentridges doorbraak in de internationale kunstwereld. De films, die de bewogen geschiedenis van Zuid-Afrika belichten, zijn deze zomer als grote installatie te zien in Eye. In de tentoonstellingsruimte is ook de filminstallatie O Sentimental Machine (2015) te zien, welke historische opnamen bevat van de Russische revolutionair Leon Trotski. Ook zijn opgenomen in de tentoonstelling een aantal wandtapijten dat Kentridge maakte met landkaarten en karakters uit zijn films. De tentoonstelling vindt plaats tijdens het Holland Festival, waarvoor William Kentridge optreedt als Associate Artist.

Van Gogh en zijn zonnebloemen

Hoe kwam Van Goghs beroemde schilderij van zonnebloemen tot stand? Welke betekenis hechtte Vincent van Gogh aan het werk? Hoe kunnen we dit meesterwerk optimaal bewaren voor de toekomst? Kom dit alles te weten in de zomertentoonstelling Van Gogh en de Zonnebloemen in zijn Museum.

VanGoghMuseum

restauratie van de zonnebloemen van Van Gogh

Amsterdam richt haar ogen op de IJ-oevers

Samen met de Tolhuistuin, een dependance van het concertpodium Paradiso, het voormalige havengebied van NDSM, de broedplaats voor vernieuwers A-Lab, de Breitner Academie van de Hogeschool voor de kunsten en de A'dam Toren maakt het Filmmuseum een culturele toplocatie van Amsterdam Noord aan het IJ. De combinatie van het aanbod moet ervoor zorgen dat de Amsterdammers weer naar de noordelijke IJ-oever komen; een plek die jarenlang afgesloten was door de Shell-vestiging.

EYE Filminstituut

Filmmuseum aan het IJ

Jordaan in vogelvlucht

lucht foto van de Jordaan vanaf de Westertoren

luchtfoto's van de Jordaan vanaf de Westertoren


stedelijk museum

Walid Raad, I want to be able to welcome my father to my house, 1989.

Lach en traan van Walid Raad in Stedelijk

Het werk van de Libanees-Amerikaanse kunstenaar Walid Raad heeft altijd een dubbele bodem. De tragiek van de Libanese oorlog in de vorige eeuw of bijvoorbeeld de megalomane ontwikkeling van de kunstwereld in Abu Dabi worden door hem in verschillende vormen vertaald in kunstuitingen die behapbaar zijn door de verpakking van zijn bijzondere humor. Hij vraagt zich af wat de culturele gevolgen zijn van al dat geweld dat hij ook zelf heeft ervaren tijdens de gruwelijke burgeroorlog die in zijn geboorteland tussen 1975 en 1991 woedde. Zijn kunstuitingen, zoals film, fotografie, multimedia installaties, performances en essays, herinneren er aan en zijn anti oorlog statements. Tijdens de tentoonstelling Let’s be honest, the weather helped in het Stedelijk Museum toont hij zijn geëngageerde visie op de complexiteit van deze Libanese oorlogen, maar ook de recente ontwikkelingen in de kunstwereld van het Midden-Oosten worden door hem met een knipoog belicht.

Europa is ziek en moet zich opnieuw uitvinden

Mens in de Markt

De uit Amerika overgewaaide neoliberale wind heeft Europa in haar klauwen en maakt haar inwoners ziek. De huizenmarkt wordt beheerst door internationale investeerders die in samenwerking met Airbnb de huizenprijzen en huren ongekend opdrijven en slechts betaalbaar maken voor witwassers die winkelruimtes degraderen tot  toeristenwinkels waar niemand op zit te wachten. De bankwereld en haar financiële markten verwoesten economieën. De zogenaamde sociale media als Facebook en Whatsapp maken aan smartphones verslaafde generaties hersendood. En laten we vooral de oppermachtige farmaceutische industrie niet vergeten die gesteund door onwetenschappelijke rapporten en faalangst gedreven artsen de bevolking hopeloos in het nauw drijft en angst aanjaagt dat als hun pilletjes met levensverwoestende bijwerkingen niet geslikt worden een vroegtijdig einde van hun leven dreigt. Wordt wakker!

De eurocrisis en de klimaatcrisis hebben de heersende waarden van de Europese Unie getoond. Het draait om de grote ondernemingen en de financiële markten. De kosten van de neo-liberale markt worden afgewenteld op de bevolking. Het vertrouwen van de Europese burgers is opgeofferd, zegt Geert Mak. 'Eén van de grootste problemen is dat de mens steeds meer wordt weggegomd. Als een dikke laag teer kruipt een management­cultuur over ons continent die alleen rekening houdt met cijfers .'

De Jordaan huilt ...

De sfeer in de stad wordt de laatste jaren danig verpest door een overkill aan toeristen, aangetrokken door de goedkope belastingvrije vliegtickets. Ze blokkeren de wegen en ademen een verstikkende vliegtuig- en wietwalm over de stad. De nachtrust van de bewoners wordt tot in de late uurtjes verstoord. Ook de omgeving van de Jordaan is een toeristische trekpleister en uitgaanscentrum geworden. De Prinsengracht ter hoogte van het Anne Frankhuis is inmiddels verloren gebied. De nabijgelegen Jordaan zal er echter ook aan moeten geloven. Amsterdammers die vinden dat de openbare ruimte in toenemende mate wordt geschoffeerd, krijgen geen gehoor. Bewoners en horeca leven steeds meer schurend langs elkaar: terwijl ze juist samen met architecten, stedelijke ontwikkelaars, kunstenaars en middenstanders in gesprek moeten geraken over hoe de Jordaan van de toekomst er uit moet zien! Dat vergt wel moedig politiek beleid in plaats van louter keuvelen met commerciële partijen en met oogkleppen op toelaten dat winkels en horeca weggepest worden door huurverhogingen van investeerders en andere huisjesmelkers en vervangen worden door toeristische nepwinkels en vapeshops die dienst doen als witwasserij.

Vakmanschap in de Jordaan De metro NZ-lijn in Amsterdam