De Goude en Silveren Spiegel (1614)

Deze twee kleine en ondiepe huisjes, genaamd de Goude en Silveren Spiegel, Kattengat 4-6, zijn gebouwd voor de zeepzieder Laurens Jansz. Spiegel, die achter deze huisjes (in de Koggestraat) een zeepziederij had (hetgeen nog te zien is aan de gevelstenen met een hand, het symbool van de zeepziederij, in de pakhuizen aldaar). Zijn dochter, Brigitta, trouwde met burgemeester Willem Backer.

De trapgevel-tweeling is in Hollandse renaissance uitgevoerd. De traditionele architectuur blijkt uit de vlakke gevel opgehangen aan een houtskelet met kinderbalkjes (voor 1614 erg ouderwets). Opvallend is dat de banden en bogen in gele baksteen zijn uitgevoerd in plaats van zandsteen.

Bovenop de toppilasters staan siervazen met spiegels. Verder zien we jaartalstenen. De houten onderpui is in 17de eeuwse stijl gereconstrueerd. De huisjes hebben nog een goed binnenhuis. Kattegat 6 heeft zelfs nog de originele schouw uit de bouwtijd.

Achter het rechterhuis, de Silveren Spiegel, bevindt zich een apart bewoond achterhuis (Kattegat 2). De pandjes zijn eigendom van de Vereniging Hendrick de Keyser sinds 1926 en werden in 1930/31 op spectaculaire wijze door A.A. Kok gerestaureerd (waarbij de trapgevels van een bepleistering werden ontdaan). Daarmee werden ze net op tijd gered: de andere zijde van het Kattegat was al gesloopt. Daardoor is dit fraaie stadsgezicht, met de Ronde Lutherse Kerk op de achtergrond, bewaard gebleven.

Bron: bureau Monumenten & Archeologie, Amsterdam