Jordaan Papers, de krant voor wakker Amsterdam
Uitagenda -
e aardappeleters van Vincent van Gogh

De aardappeleters van Vincent van Gogh.

De aardappeleters: misser of meesterwerk?

De aardappeleters: misser of meesterwerk? is een ode aan het schilderij dat Vincent van Gogh in 1885 schilderde in het Brabantse Nuenen. Het schilderij werd zeker niet door iedereen als hoogtepunt beschouwd. De tentoonstelling zal in het teken staan van het ontstaansproces van De aardappeleters, Van Goghs toewijding en doorzettingsvermogen, de betekenis die het werk voor hem had en de kritiek die hij op het schilderij kreeg. Een selectie schilderijen, tekeningen, schetsen en brieven van Vincent van Gogh en werken van zijn tijdgenoten en inspiratiebronnen zoals Jozef Israëls en Anthon van Rappard vertellen het volledige verhaal achter het schilderij De aardappeleters. In het zogenoemde Aardappeleters-atelier komt de bezoeker nog dichter bij het schilderij. In een levensgrote maquette van de boerenwoning van de op De aardappeleters afgebeelde familie De Groot-van Rooij kunnen bezoekers letterlijk in het schilderij stappen en workshops volgen. De expositie De aardappeleters: misser of meesterwerk? is te zien in het Van Gogh Museum van 8 oktober t/m 13 februari 2022. 

Stedelijk Museum opent haar deuren

Met endemische vreugde opent de met gele omleidingsborden omlijste opgebroken stad haar culturele deuren. Het Stedelijk Museum trapt af met de tentoonstelling van videokunstenaar Hito Steyerl die tot 12 juni 2022 te zien is. Als kunstenaar, cultuurcriticus, filmmaker, schrijver en professor is Hito Steyerl (1966) een van de belangrijke vertegenwoordigers van de hedendaagse kunstwereld. Ze opereert op het snijvlak van film en beeldende kunst uiteenlopend van documentaire cinema tot inventieve multimedia-installaties.
Vergeet vooral niet de tentoonstelling van Remy Jungerman (tot 14 maart) die Winti en Voodoo uit de Marron-cultuur vertaalt naar kunst die mij dan soms doet denken aan Mondriaan of Malevitch.

stedelijk museum

Hito Steyerl tot 12 juni in het Stedelijk

Amsterdam richt haar ogen op de IJ-oevers

Samen met de Tolhuistuin, een dependance van het concertpodium Paradiso, het voormalige havengebied van NDSM, de broedplaats voor vernieuwers A-Lab, de Breitner Academie van de Hogeschool voor de kunsten en de A'dam Toren maakt het Filmmuseum een culturele toplocatie van Amsterdam Noord aan het IJ. De combinatie van het aanbod moet ervoor zorgen dat de Amsterdammers weer naar de noordelijke IJ-oever komen; een plek die jarenlang afgesloten was door de Shell-vestiging.

EYE Filminstituut

Filmmuseum aan het IJ

 

lucht foto van de Jordaan vanaf de Westertoren

luchtfoto's van de Jordaan vanaf de Westertoren

Europa is ziek en moet zich opnieuw uitvinden

Niet alleen Corona maar ook de uit Amerika overgewaaide neoliberale wind heeft Europa in haar klauwen en maakt haar inwoners ziek. De huizenmarkt wordt beheerst door internationale investeerders die in samenwerking met Airbnb de huizenprijzen en huren ongekend opdrijven en slechts betaalbaar maken voor witwassers die winkelruimtes degraderen tot toeristenwinkels waar niemand op zit te wachten. De bankwereld en haar financiële markten verwoesten economieën. De zogenaamde sociale media als Facebook en Whatsapp maken aan smartphones verslaafde generaties hersendood. En laten we vooral de oppermachtige farmaceutische industrie niet vergeten die gesteund door faalangst gedreven artsen de bevolking hopeloos in het nauw drijft en angst aanjaagt dat als hun pilletjes met levensverwoestende bijwerkingen niet geslikt worden een vroegtijdig einde van hun leven dreigt. Wordt wakker!

De eurocrisis en de klimaatcrisis hebben de heersende waarden van de Europese Unie getoond. Het draait om de grote ondernemingen en de financiële markten. De kosten van de neo-liberale markt worden afgewenteld op de bevolking. Het vertrouwen van de Europese burgers is opgeofferd, zegt Geert Mak. 'Eén van de grootste problemen is dat de mens steeds meer wordt weggegomd. Als een dikke laag teer kruipt een management­cultuur over ons continent die alleen rekening houdt met cijfers .'

Kunst, Cultuur & Geschiedenis Amsterdam

Virtueel wandelen langs hofjes in de Jordaan, monumenten aan Grachten bezoeken, door het Centrum touren, over de Wallen struinen, naar de Waag op de Nieuwmarkt, een drankje bij het Lieverdje op het Spui, uitgaan op het Rembrandtplein of Leidseplein, wandelen in het Vondelpark en langs de IJoevers architectuur. In 1983 werd Kerwin Duinmeijer neergestoken. Deze racistische moord wordt nog steeds jaarlijks herdacht. In 1989 viel de Berlijnse muur. De extravagante discotheek iT opende in de Amstelstraat. Begin 1933 was de huurstaking in de Lootsstraat. Het jaar 1921 sloot de 19e eeuwse stadsuitbreiding af. Alle naoorlogse edities van het Parool tot 1995 op de site Delpher. in 1954 startte de Tour de France in Amsterdam. In 2429 is Europa CO2 vrij.

Overlast Schiphol

dodenvlucht

Vliegen schaadt gezondheid!

Vakmanschap in de Jordaan De metro NZ-lijn in Amsterdam